tiistai 20. elokuuta 2013
19.08.3013
TUNTI 3
Tunnin aiheena oli solun kyvyt ottaa ja poistaa aineita. Soluissa on solukalvo, jonka tehtävänä on tukea ja suojata solua, valikoida solusta hyvät aineet ja poistaa huonot, tehdä liitoksia solujen välillä ja toimia kemiallisten reaktioiden tapahtumapintana.
Solukalvon aineiden kuljetus voi olla kahdenlaista, aktiivista ja passiivista. Aktiivisessa kuljetuksessa aineet siirtyvät pienemmästä pitoisuudesta suurempaan pitoisuuteen ja passiivisessa taas juuri toisinpäin.
Erilaisten liuottimien siirtymistä puoliläpäisevän solukalvon läpi kutsutaan osmoosiksi. Esimerkiksi soluissa vesi siirtyy laimeammasta liuoksesta vahvempaan. Eli siltä puolelta missä vesipitoisuus on suurempi, sille puolelle jossa se on pienempi. Väkevyyserot tasoittuvat. Osmoosi ei tarvitse ollenkaan energiaa.
Liuoksen väkevyys pitäisi olla tasainen, sillä esimerkiksi punasolujen kohdalla pienempi väkevyys kuin solun sisällä oleva väkevyys, voi aiheuttaa punasolujen halkemisen ja taas vastoin jos väkevyys on ulkopuolella suurempi kuin itse solun sisällä, solu kutistuu. Tarvitaan siis tasapainoa.
s. 49 T. 5 a) 1.Soluseinä 2.solunesterakkula 3. solulima 4. tuma
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti