maanantai 26. elokuuta 2013
Aiheita muutamilta tunneilta
Muutama tunti (3) on vierähtänyt ja asiaa on tullut paljon lisää. Bios 2 kirjasta on käyty taas muutama kappale eteenpäin, kappaleet 4,5 & 6. Kappaleet ovat käsitelleet geenejä jotka ohjaavat proteiinien rakentumista, entsyymejä jotka pilkkovat ja rakentavat molekyylejä ja lisäksi vielä solujen koko rakennetta ja sitä miten ne ovat toimivia kokonaisuuksia.
Proteiini on amylaasientsyymi ja se syntyy DNA:n ohjeen mukaan. Proteiinit valmistetaan monivaiheisessa tapahtumaketjussa solussa, jota kutsumaat proteiinisynteesiksi. Se tapahtuu solulimassa ribosomien pinnalla DNA:n ohjeen mukaan. Lähetti RNA on viestinviejä, ja se vie DNA:n viestin proteiinien rakennuspaikalle solulimaan. Lähetti vie viestin ribosomiin. Siirtäjä RNA tulkitsee lähetti RNA:n tuoman viestin.
Entsyymi-kappaleesta en niinkään osaa selittää, mutta soluja käsittelimme tänään 26 pv tunnilla ! Soluja on kasvi-, eläin-, ja sienisolu. Lisäksi on aitotumallinen ja esitumallinen. Eläinsoluissa on keskusjyväset eli sentrioliat. Solujen jakaantuessa niitä tarvitaan sillä niiden välille muodostuu sukkularihmoja. Kasvisoluissa taas on viherhiukkasia missä tapahtuu fotosynteesi, sitä ei ole eläinsoluilla. Eläinsoluilla ei myöskään ole solunesterakkulaa (vakuolia) eikä soluseinää, kun taas ne molemmat löytyvät kasvisolusta. Yhteistä niillä on ainakin tuma, mitokondrio, solulimakalvosto, ribosomit, mikroputket sekä golgin laite. TEHTÄVÄ KOKEESEEN HARJOITTELUUN
Esitumallisten ja tumallisten solujen välillä on myös eroja. Esitumalliset ovat pienempia ja soluseinä on niillä mureiinia. Tumallisilla soluseinä on kasvisoluilla selluloosaa ja sienisoluilla kitiiniä, eläinsoluilla sitä ei ole. Esitumallisilla ei ole tumaa ja tumallisilla on tumakotelon ympäröimä tuma. Tumallisilla on monia soluelimiä kun taas esitumallisilla ei. Bakteerit ja arkit ovat eritumallisia, kun taas tumallisia ovat alkueliöt, sienet, kasvit ja eläimet!
Jokainen meistä tarvitsee toimia soluja voidakseen hyvin! Ne ovat siis osa jokapäiväistä elämäämme, ilman niitä ei olisi tarvittavaa toimintaa elimistössä. Perehtykää siis innolla asiaan!
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti