maanantai 2. syyskuuta 2013
Kpl 7. Solut lisääntyvät jakautumalla.
Oletko ikinä miettinyt kuinka eliöt pystyvät kasvamaaan? Sisilisko kasvattaa uuden hänään menetetyn tilalle, haavat ja murtuneet luut paranevat. Arvoitus se oli minullekkin kunnes opin sen Biologian 2. kurssilla.
Solujen jakautuminen jaetaan kahteen ryhmään:
Suvullisessa lisääntymisessä sukusolut(muna- ja siittiösolut) yhtyvät ja yksilön kehityttyä täysikasvuiseksi voi soluja olla jopa tuhansia miljardeja.
Suvuttomassa lisääntymisessä esimerkiksi tohvelieläimen jakautuessa syntyy kaksi uutta yksilöä, jotka ovat kuin kopioita emoyksilöstä tai kun pelargonian oksasta kasvaa kokonainen uusi yksilö
Solun elämänkierrossa on välivaihe, tumanjakautuminen ja soluliman jakautuminen
Näistä vaiheista solun elämänkaarella välivaihe on aktiivista aikaa ja useimmilla soluilla se on kuitenkin jopa 90% prosenttia niiden elämänkierrosta. Elämänkierron eri vaiheiden kesto riippuu siitä, mikä solu on kysymyksessä. Välivaiheen aikana solu kasvaa, kun se tuottaa proteiineja ja rakentaa soluelimiä.
Tumanjakautumisessa(mitoosissa) puolestaan erotetaan esivaihe, keskivaihe, jälkivaihe ja koppuvaihe. Aika loogisesti järjestelty sanoisin.
Tumanjakautumisen jälkeen solulima ja soluelimet jakautuvat tumien ympärille, ja solukalvo muodostuu niiden välille.
Lopulta solun jakautumisen lopputuloksena syntyy kaksi kromosomimäärältään täysin samanlaista, emosolun kaltaista tytärsolua.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti