keskiviikko 4. syyskuuta 2013

Kpl 8. "Geenit siirtyvät sukusoluissa vanhemmilta jälkeläisille"  Sukusolut, missä ne oikein syntyvät ? Eläimillä ne syntyvät sukupuolirauhasissa ja kasveilla ne syntyvät heteissä ja emeissä. Sukusoluihin johtavaa solulinjaa kutsutaan ituradaksi ja sukusolujen syntyyn johtavaa tumanjakautumista meioosiksi.

Eliölajeilla on soluissaan erimäärä kromosomeja riippuen lajista, mutta ihmisillä niitä on 46. Vanhemmilta on peritty molemmilta 23 kromosomia. Vastinkromosomit sijaitsevat tumallisessa solussa je ne ovat keskenään samannäköisiä. Täten kutakin solua on pari kappaletta ja niistä käytetään nimitystä diploidinen kromosomisto (2n). Sukusoluissa kromosomeja on vain puolet, sillä muuten kromosomiluku kasvaisi joka hedelmöityksessä kaksinkertaiseksi.

Meioosin tarkoitus on pistää diploidinen kromosomisto puoliksi (2n) ja tuottaa haploidisia sukusoluja (n). DNA:n kahdentumisen jälkeen alkaa meioosi. Vähennysjako on meioosi1 ja tasausjako meioosi2. Kun kahdentuneet vastinkromosomiparit asettuvat pareittain, vähennysjaossa ne erkanevat ja kromosomiluvut puolittuvat, DNA säilyy edelleen kahdentuneena. Sitten tulee tasausjako,jossa sisarkromatidit erkanevat tytärkromosomeiksi. Siten niistä tuli 4 haploidista sukusolua.

Joskus tulee meioosissa häiriö, jossa vähennysjaon jälkivaiheessa sukkularihmat eivät kykene irroittamaan vastinkromosomiparia erilleen toisistaan, vaan kromosomeja tulee yhteen soluun 1 liikaa ja toiseen 1 liian vähän. Siitä syntyy hieman normaalista poikkeava lapsi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti