keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Yksilö kehittyy geenien yhteistyön ja ympäristön vaikutuksen tuloksena kpl 11. Jokainen on yksilönä erilainen, esim. hevosten erilaisuuden huomaa niiden rakenteessa, elintoiminnoissa ja käyttäytymisessä. Eläinpopulaatioiden muuntelu perustuu erilaisten alleelien lukuisiin yhdistelmiin. Myös ympäristö vaikuttaa miten jokin peritty ominaisuus ilmenee jälkeläisessä.
Tähän asti kurssia olemme tarkastellet yksittäisiä ominaisuuksia ja niiden erilaisia tapoja periytyä vanhemmilta jälkeläisille. Joka ainoalla eliöllä on monia määrä ominaisuuksia, joista muodostuu lukematon määrä ainutlaatuisia ominaisuusyhdistelmiä. Näiden yhdistelmien määrä kasvaa alleeliparien lisääntyessä.
Rekombinaation tuloksena syntyy vanhemmista poikkeavia jälkeläisiä. Dihybridiristeytyksessä syntyy F2-polvessa uusia ominaisuusjärjestelmiä, ja tätä alleelien uudelleen järjestymistä kutsutaan mendelistiseksi rekombinaatioksi, mikä oli minusta kappaleen vaikein asia sisältää ja ymmärtää täysin.
Geneettinen rekombinaatio on tärkeää evoluutiolle, sen (geneettisen rekombinaation) seurauksena suvullisesti lisääntyvien eliölajien yksilöt ovat erilaisia sekä perimältään että ilmiasultaan. Yksilöiden erilaisuus mahdollistaa populaation sopeutumisen ja muuttumisen. Ne yksilöt, joilla on parhaat alleeliyhdistelmät, saavat keskimäärin muita enemmän jälkeläisiä vallitsevassa ympäristössä. Tästä voimme päätellä että populaatiot siis sopeutuvat elottomaan ja elolliseen ympäristöön perimän avulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti